Gotuj z nami! Kanapki Alicji z Krainy Czarów

Warsztaty literacko-kulinarne, na które zapraszamy w sobotę, 7 listopada do Muzeum Górnośląskiego przeniosą nas w ten nieco zapomniany świat literatury i kulinariów.
image Jeremi Kubicki „Podwieczorek”, 1936, obraz ze zbiorów MGB

Szalona herbatka u Kapelusznika to tylko jedno z niezwykłych wydarzeń, w których uczestniczyła bohaterka książki „Alicja w Krainie Czarów” Lewisa Carrolla, matematyka, fotografa i pisarza epoki wiktoriańskiej. Tradycja długiego popołudniowego spotkania towarzyskiego jest kultywowana w Anglii od czasów królowej Wiktorii. Gościom podaje się do herbaty m.in. kanapki z ogórkiem.

Podczas pierwszej części spotkania Jolanta Zaczkowska opowie o historii powstania wyjątkowej książki dla dzieci i dorosłych oraz przedstawi, jak przebiegało wspomniane spotkanie w towarzystwie Kapelusznika, Marcowego Zająca i Susła.
 
W czasie zajęć praktycznych uczestnicy dowiedzą się, jakie wartości odżywcze mają kanapki z masłem oraz ogórkiem i spróbują przygotować je samodzielnie, korzystając dla urozmaicenia z foremek do ciasta oraz temperówki do warzyw. Następnie sfotografujemy powstałe dzieła kulinarne i zaprosimy uczestników do wspólnego stołu.





komentarze

dodaj komentarz
jeszcze nie dodano komentarza
dodaj komentarz