Szalona herbatka u Kapelusznika to tylko jedno z niezwykłych wydarzeń, w których uczestniczyła bohaterka książki „Alicja w Krainie Czarów” Lewisa Carrolla, matematyka, fotografa i pisarza epoki wiktoriańskiej. Tradycja długiego popołudniowego spotkania towarzyskiego jest kultywowana w Anglii od czasów królowej Wiktorii. Gościom podaje się do herbaty m.in. kanapki z ogórkiem.
Podczas pierwszej części spotkania Jolanta Zaczkowska opowie o historii powstania wyjątkowej książki dla dzieci i dorosłych oraz przedstawi, jak przebiegało wspomniane spotkanie w towarzystwie Kapelusznika, Marcowego Zająca i Susła.
W czasie zajęć praktycznych uczestnicy dowiedzą się, jakie wartości odżywcze mają kanapki z masłem oraz ogórkiem i spróbują przygotować je samodzielnie, korzystając dla urozmaicenia z foremek do ciasta oraz temperówki do warzyw. Następnie sfotografujemy powstałe dzieła kulinarne i zaprosimy uczestników do wspólnego stołu.
komentarze
dodaj komentarz