Smaki Dziedzictwa Koniakowskich Góralek w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa

Fundacja Koronki Koniakowskie co rok włącza się w obchody Europejskich Dni Dziedzictwa. Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem „Smaki Dziedzictwa”.

 

Przykładem bogactwa kulturowego są tradycje kulinarne, które odgrywały niebagatelną rolę w pielęgnowaniu obyczajów Koniakowian i tworzeniu wspólnoty rodzin i przyjaciół. Organizacja wystawy, kiermaszu i degustacji potraw ma zachęcić do poznawania tradycyjnych produktów regionalnych, przepisów, które 100 lat temu królowały na góralskich stołach. Posiłek to nie tylko poszczególne produkty, ale także rodzinne spotkania przy wspólnym stole, gdzie słuchamy opowieści, bawimy się i świętujemy. Stół podczas takich okazji jest dekorowany, co chcemy podkreślić na wystawie „Koniakowski stół koronką przyozdobiony”. Smaki Dziedzictwa Koniakowskich Góralek mają nam przypomnieć o kulturze jedzenia, kuchni tradycyjnej, regionalnej, która ukazuje naszą różnorodność, a równocześnie jednoczy.

 

Impreza jest jednym z wydarzeń Roku Górali w Województwie Śląskim, jakim Sejmik Województwa Śląskiego w Katowicach uchwalił rok 2021.

 

organizator: Fundacja Koronki Koniakowskie





komentarze

dodaj komentarz
jeszcze nie dodano komentarza
dodaj komentarz