Projekcje i dyskusje w przyszłości będą uzupełniać także wydarzenia specjalne: degustacje, pokazy kulinarne, warsztaty, akcje kulinarne i działania artystyczne.
„Noma: My Perfect Storm” reż. Pierre Deschamps, Wielka Brytania, 2016, 100 min
Film Pierre'a Deschampsa to opowieść o miejscu, do którego pielgrzymują krytycy, eksperci kulinarni, restauratorzy i smakosze z najbardziej odległych zakątków świata. Przyjeżdżają by poznać kunszt René – jednego z najbardziej znanych i cenionych współczesnych szefów kuchni. Wizjonera, którego nowatorskie podejście do lokalnych tradycji kulinarnych i rodzimych produktów zrewolucjonizowało kuchnię skandynawską.
Jak wyglądają kulisy gotowania w najlepszej restauracji na świecie? Dlaczego do duńskiej Nomy, która mieści się w magazynach dawniej floty handlowej w starej dzielnicy Kopenhagi, pielgrzymują krytycy, eksperci kulinarni, restauratorzy i smakosze z najbardziej odległych zakątków świata? Noma, wyróżniona gwiazdkami Michelin, czterokrotnie zwyciężała w prestiżowym rankingu The World’s 50 Best Restaurants. Jak to się stało, że syn muzułmańskiego imigranta zrewolucjonizował świat gastronomii do tego stopnia, że królowa Danii nadała mu tytuł rycerski? Kim jest i jak gotuje René Redzepi? Zobacz dokument o najlepszej restauracji świata oraz o człowieku, który ją stworzył. Film prezentowany był m.in. na festiwalu Era Nowe Horyzonty we Wrocławiu.
Po projekcji filmu odbędzie się rozmowa z dwójką utalentowanych i wielokrotnie nagradzanych szefów kuchni z regionu. Gośćmi będą Katarzyna Rogowska (szefowa kuchni w restauracji Cadenza w Katowicach mieszczącej się w siedzibie NOSPR-u) oraz Przemek Błaszczyk (szef autorskiego bistro Mańana w Chorzowie). O smacznej i (nie)smacznej codzienności, o tym kto i co na językach oraz o kulinarnych grzechach po dwóch stronach stołu z gośćmi rozmawiać będzie Ola Czapla-Oslislo, recenzentka kulinarna.
Kolejne filmy o kawie i winie już w grudniu i styczniu.
komentarze
dodaj komentarz