– Wymyśliłam sobie sztukę ziarnistą – tak jak ziarniste bywają obrazy Boscha czy Breugla. Ziarniste, bo składające się z wielu elementów i mikrohistorii, które czasem przylegają do siebie, a czasem ustawiają się wobec siebie plecami. Są fragmentami reportaży i „Boskiej komedii” Dantego, fragmentami „Ulissesa” i wierszami – taki model do składania, DIY, w opozycji do tego co instant, gotowe, sparowane, dwie sztuki w cenie jednej, i tak dalej – przyznaje Weronika Murek, której „Sztuka mięsa” będzie scenicznym debiutem. Autorka głośnej książki „Uprawa roślin południowych metodą Miczurina” (debiut w wydawnictwie „Czarne”) otrzymała także główną nagrodę Gdyńskiej Nagrody Dramaturgicznej z 2015 roku za tekst „Feinweinblein”. „Sztukę mięsa” napisała specjalnie na Scenę w Galerii i będzie to pierwsza realizacja teatralna jej tekstu.
Spektakl inscenizuje dyrektor Teatru Śląskiego Robert Talarczyk, który jako asystenta zaprosił do pracy Mateusza Znanieckiego, aktora i studenta Wydziału Reżyserii. Autorką scenografii i kostiumów jest Ilona Binarsch, artystka od lat współpracująca z teatrami dramatycznymi, lalkowymi, muzycznymi, tańca i telewizji oraz współtwórczyni wielu realizacji filmowych.
reżyseria: Robert Talarczyk
scenografia i kostiumy: Ilona Binarsch
asystent reżysera: Mateusz Znaniecki
partner: Stowarzyszenie Teatr Czwarta Scena
obsada:
Alina Chechelska
Bogumiła Murzyńska
Bartłomiej Błaszczyński
Michał Piotrowski
Marcin Szaforz
Zbigniew Wróbel
oraz
Maria Baładżanow (Stowarzyszenie Teatr Czwarta Scena)
Patrycja Myga (Stowarzyszenie Teatr Czwarta Scena)
komentarze
dodaj komentarz