„Sztuka mięsa” na Scenie w Galerii

Prapremiera „Sztuki mięsa” Weroniki Murek to kolejny spektakl w ramach realizowanego przez Teatr Śląski projektu KatoDebiut.
image fot. materiały organizatora

– Wymyśliłam sobie sztukę ziarnistą – tak jak ziarniste bywają obrazy Boscha czy Breugla. Ziarniste, bo składające się z wielu elementów i mikrohistorii, które czasem przylegają do siebie, a czasem ustawiają się wobec siebie plecami. Są fragmentami reportaży i „Boskiej komedii” Dantego, fragmentami „Ulissesa” i wierszami – taki model do składania, DIY, w opozycji do tego co instant, gotowe, sparowane, dwie sztuki w cenie jednej, i tak dalej – przyznaje Weronika Murek, której „Sztuka mięsa” będzie scenicznym debiutem. Autorka głośnej książki „Uprawa roślin południowych metodą Miczurina” (debiut w wydawnictwie „Czarne”) otrzymała także główną nagrodę Gdyńskiej Nagrody Dramaturgicznej z 2015 roku za tekst „Feinweinblein”. „Sztukę mięsa” napisała specjalnie na Scenę w Galerii i będzie to pierwsza realizacja teatralna jej tekstu.

 

Spektakl inscenizuje dyrektor Teatru Śląskiego Robert Talarczyk, który jako asystenta zaprosił do pracy Mateusza Znanieckiego, aktora i studenta Wydziału Reżyserii. Autorką scenografii i kostiumów jest Ilona Binarsch, artystka od lat współpracująca z teatrami dramatycznymi, lalkowymi, muzycznymi, tańca i telewizji oraz współtwórczyni wielu realizacji filmowych.

 

reżyseria: Robert Talarczyk

scenografia i kostiumy: Ilona Binarsch

asystent reżysera: Mateusz Znaniecki

partner: Stowarzyszenie Teatr Czwarta Scena

 

obsada:
Alina Chechelska

Bogumiła Murzyńska

Bartłomiej Błaszczyński

Michał Piotrowski

Marcin Szaforz

Zbigniew Wróbel

oraz

Maria Baładżanow (Stowarzyszenie Teatr Czwarta Scena)

Patrycja Myga (Stowarzyszenie Teatr Czwarta Scena)

 





komentarze

dodaj komentarz
jeszcze nie dodano komentarza
dodaj komentarz