Warsztaty kuchni japońskiej bento

Tarnogórskie Centrum Kultury zaprasza na warsztaty kuchni japońskiej bento, które odbędą się w sobotę, 12 kwietnia o godz. 11.00 w Kawiarni artystycznej Cynamon.
image

Bentō to rodzaj „przenośnego”, japońskiego posiłku, w postaci pojedynczej porcji na wynos - kupowanej lub przygotowywanej w domu. Tradycyjne bentō składa się przede wszystkim z ryżu, ryby lub mięsa oraz warzyw. Całość komponowana jest w pudełku. Posiłki oprócz tego, że charakteryzują się pomysłowością kompozycji, są też bardzo zdrowe. W Japonii są niezmiennie bardzo popularne, przede wszystkim w szkołach i w pracy. Gotowe bentō można znaleźć w Japonii w wielu miejscach – w sklepach spożywczych, domach towarowych, na stacjach kolejowych, benzynowych, a nawet w kioskach. Istnieją też specjalne sklepy z bentō (jap. bentō-ya). Mimo, że bentō można w Japonii kupić praktycznie wszędzie, to jednak Japończycy zdecydowanie wolą przygotowywać je sami – liczy się jak najlepszy pomysł i oryginalność (a  pomysłowość Japończyków nie zna granic), przez co bentō zachwycają różnorodnością, naśladując kompozycją znane postaci  z mang, zwierzęta, przedmioty codziennego użytku i znane osoby.

 

Warsztaty poprowadzi Machiko Nakagawa.

 

Organizatorzy proszą o zabranie ze sobą pudełka śniadaniowego! Zapisy w recepcji TCK lub pod tel.: 32-285-27-34.

 





komentarze

dodaj komentarz
jeszcze nie dodano komentarza
dodaj komentarz